• +38 (044) 232-39-54
  • info@napfa.com.ua

Статус НПФ як неприбуткових організацій відновлено

Статус НПФ як неприбуткових організацій відновлено

Статус НПФ як неприбуткових організацій відновлено

    19 грудня 2018 опубліковано Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» №2628 від 23.11.2018 року, який набуває чинності з 01 січня 2019 року. Зазначений закон на законодавчому рівні усуває розбіжності норм Податкового кодексу України та Закону України “Про недержавне пенсійне забезпечення” у частині встановлення вимог до недержавних пенсійних фондів як до неприбуткових організацій. Зокрема, зміни до пункту 133.4.1. Податкового кодексу України, щодо вимог до установчих документів недержавних пенсійних фондів, дозволяють недержавним пенсійним фондам відновити статус неприбуткових організацій та бути поновленими у Реєстрі неприбуткових установ та організацій.

     До того ж, прикінцевими та перехідними положеннями цього Закону передбачається, що ця норма застосовується до податкових періодів, починаючи з 1 липня 2017 року.

     Крім того, доповнення до п.140.5.4 Податкового кодексу України дозволили виключити недержавні пенсійні фонди з кола неприбуткових організацій, при купівлі активів у яких контрагенти повинні відносити на витрати суму на придбання активів у неприбуткових організацій за мінусом 30%. Це дозволило уникнути знецінення пенсійних активів при їх продажу та забезпечило збереження їх ліквідності.    

   Таким чином, спільні зусилля депутатів комітетів Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності та з питань податкової і митної політики, представників Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, Міністерства фінансів України, а також НАПФА та УАІБ сприяли прийняттю зазначених змін і вирішенню одних із важливих питань у діяльності недержавних пенсійних фондів.

    Проте невирішеним поки залишається низка практичних питань реалізації зазначених змін, зокрема, процедура поновлення недержавних пенсійних фондів з липня 2017 року у Реєстрі неприбуткових організацій. Ці питання потребують додаткового врегулювання  тому НАПФА спільно з  УАІБ продовжує активну роботу у цьому напрямку. Сподіваємося, що всі питання будуть оперативно вирішені що сприятиме подальшому впровадженню повноцінної пенсійної реформи в Україні.

Зверніть увагу на наступні публікації:

Мінфін про подання та оприлюднення фінансової звітності
Мінфін про подання та оприлюднення фінансової звітності

Звертаємо Вашу увагу не те, що згідно роз’яснення Міністерства фінансів України наданого міністерствам та державним органам виконавчої влади у листі від 27.02.2018 №35210-06-5/5570

Відкрите звернення саморегулівних організацій
Відкрите звернення саморегулівних організацій та об'єднань фондового ринку до Президента України

НАПФА разом із саморегулівними організаціями та професійні об’єднання фондового ринку звернулись до Президента України з пропозицією провести публічне обговорення Концепції розвитку фондового ринку в Україні.

Залиште відгук