• +38 (044) 232-39-54
  • info@napfa.com.ua

Відкрите звернення саморегулівних організацій

Відкрите звернення саморегулівних організацій та об'єднань фондового ринку до Президента України

Відкрите звернення саморегулівних організацій та об'єднань фондового ринку до Президента України

НАПФА разом із саморегулівними організаціями та професійні об’єднання фондового ринку звернулись до Президента України з пропозицією провести публічне обговорення Концепції розвитку фондового ринку в Україні.

    У своєму зверненні ПАРД та УАІБ, які мають статус саморегулівних організацій, та об’єднання професійних учасників фондового ринку FIMA, НАПФА й Асоціація юристів фондового ринку запропонували надати оцінку регуляторних дій НКЦПФР за 2015-2020 роки,провести консультації з експертами науковцями і профільними об’єднаннями з доопрацювання Концепції та провести публічне обговорення Концепції із залученням національних і вітчизняних інвесторів та об’єднань ліцензіатів ринків капіталу.

     Представники ринку відзначили, що останні шість років НКЦПФР активно та «публічно реформує» ринок капіталу. Однак, такі «реформи» привели тільки до того, щопідприємства реального сектору економіки наразі не можуть залучати ресурси на економічно вигідних умовах, а громадяни України використовувати фінансові інструменти для підвищення якості накопичень, у тому числі пенсійних.

      При цьому, професійна спільнота зауважила, що за усі ці роки комунікації регулятора з фахівцями ринку капіталу та вітчизняними науковцями мали епізодичний та вибірковий характер, експертна думка здебільшого ігнорувалася, арезультати розгляду пропозицій наданих професійними об’єднаннями до законодавчих актів, не оприлюднювалися на офіційному веб-сайті НКЦПФР.

    Також, об’єднання констатували, що  Консультаційно-експертна рада, яка мала би розробляти рекомендації щодо політики на ринку цінних паперів та брати участь у підготовці й обговоренні проектів нормативно-правових актів, які розробляються і розглядаються НКЦПФР, до сьогодні не сформована, а Громадська рада при НКЦПФР – взагалі відсутня.

      Натомість, нещодавно ринокдізнавсязі ЗМІ, що Комісія розробляєКонцепцію розвитку фондового ринку на найближчі трироки. І знову без залучення тих, кого вона безпосередньо стосується.

       Зважаючи на те, що будь-яка реформа без участі ринку приречена, професійні об’єднання вважають, що такі підходи до реформування ринку не сприятимуть його ефективній розбудові та подальшому розвитку.

      У той же час учасники ринку впевнені, що ефективний та сучасний фондовий ринок дійсно може і мусить зайняти спорожнілу нішу фондування реального сектору економіки та надавати інструменти громадянам України, у тому числі для пенсійних накопичень. Ринок готовий надати пропозиції, направлені на благоукраїнського народу та вітчизняної економіки.

Відкрите звернення  "Щодо руйнації ІІІ рівня пенсійної системи - системи недержавного пенсійного забезпечення та неможливості подальшого проведення повноцінної пенсійної реформи"

 

Зверніть увагу на наступні публікації:

Статус НПФ як неприбуткових організацій відновлено
Статус НПФ як неприбуткових організацій відновлено

19 грудня 2018 опубліковано Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок

Навчання для членів Ради недержавного пенсійного фонду
Український інститут розвитку фондового ринку запрошує на навчальну програму для членів Ради недержавного пенсійного фонду

Український інститут розвитку фондового ринку запроваджує систему безперервного професійного розвитку фахівців ...

Залиште відгук